fbpx

ОШО Динамична медитация

ЗАЩО АКТИВНА МЕДИТАЦИЯ ??! …Да бъдеш активен до такава степен, че активността просто да спре!

“За модерния човек аз настоявам за активна медитация, не тиха медитация. Защото твоята енергия се нуждае от активност, тя има нужда от катарзис. Ти имаш прекалено много енергия, но недостатъчно движение за тази енергия… Позволи на енергията да тече. Ти се претопяваш в съществуванието чрез движение. И когато енергията си отиде и ти се отпуснеш, тогава остани тих. Намери хладно място в езерцето и се отпусни там.”
Ошо – “Когато обувката ти става”

Динамичната медитация е медитация,  в която трябва да бъдеш постоянно бдителен и осъзнат, каквото и да правиш, да останеш свидетел. Това е медитация, чрез която опознаваш себе си, като чисто съзнание, свободно от всичко, което наблюдава. За да почувстваш себе си,  като съзнание е нужна голяма енергия. Необходима е динамична активност, за да можеш контрастно да почувстваш своето чисто съзерцателно съзнание, достигайки до непосредствения опит.

ДИНАМИЧНАТА МЕДИТАЦИЯ има 5 фази. Първите три изискват тотална активност, те в пълния смисъл на думата са динамични. Трябва да бъдеш максимално енергичен, активен и същевременно да наблюдаваш себе си отстрани. Тя може да бъде правена самостоятелно, но енергията ще бъде по-мощна, ако се прави в група. Тя е индивидуално преживяване, така че трябва да забравите за другите около вас и да държите очите си затворени от началото до края. Най-добре е да се прави с празен стомах и свободно, удобно облекло.

Започва се с хаотично дишане. То снема обичайните блокажи и оголва подсъзнанието. Потиснатите емоции изтласкани в подсъзнанието изплуват и тяхната енергия се проявява във физическото тяло. Скритите подтиснати емоции не изчезват, те влияят ежедневно върху човека, водейки до различни болести и депресии. Трябва да ги издигнем до повърхността на съзнанието.

В пространството на динамичната медитация човек намира отдушник и в това защитено пространство може да прояви всичко негативно, което му е на душата. Негативността трябва да се излива в пустотата, а не върху хората. В медитацията човек контролира своето поведение, което на пръв поглед изглежда безумно. Този, който остава господар на своето безумие, никога няма да се побърка!

Чрез медитацията човек събужда в себе си сексуалната енергия чрез определен звук. Тя се издига и сътворява в него ново същество. Динамичната медитация съчетава външната активност с дълбоката вътрешна пасивност и съзерцателност.

Вътре в себе си празнуваме неизменноста, а отвън празнуваме промяната. Колкото по-дълбоко е нашето вътрешно мълчание, толкова е по-слънчев нашия външен празник, който се е докоснал до истината изпитва благодарност към съществуването и тази благодарност е прекрасна, като танц. Подкрепата и работата в група, дават възможност за дълбоки и силни автентични преживявания!

Първа Фаза: 10 минути

Дишайте хаотично през носа, концентрирайки се винаги върху издишването. Тялото ще има грижа за вдишването. Правете това колкото можете по-бързо и по-силно и след това още по-силно, докато буквално станете самото дишане. Използвайте естествените движения на тялото, за да ви помогнат да издигнете енергията. Чувствайте я как се издига, но не и давайте воля по време на първата фаза.

Втора Фаза: 10 минути

Експлозия! Пуснете всичко, което има нужда да бъде изхвърлено. Станете луди тотално, пищете, викайте, плачете, скачайте, тръскайте се, танцувайте, пейте, смейте се, мятайте се наоколо. Не задържайте нищо, поставете цялото си тяло в движение. Ще трябва да изхвърлите навън цялата си лудост. Не се срамувайте, защото не сме се събрали за това. Не се страхувайте от другите. Много други ще правят медитацията, всички ще я правят, но вие ще трябва да се интересувате само от себе си. Ако се интересувате от другите,  цялото ви време ще бъде пропиляно. Никога не позволявайте на ума да се намесва в това, което става. Бъдете цялостни.

Трета Фаза: 10 минути

С вдигнати нагоре ръце скачайте нагоре-надолу, викайки мантрата “ХУУ! ХУУ! ХУУ!” – колкото можете по-дълбоко. Суфите са използвали звука “хуу” за да ударят сексуалния център отвътре и енергията да започне да се издига нагоре. Произнася се силно, така че звукът да може да се спусне до сексуалния център.
Всеки път, когато се приземявате на ходилата си, нека звукът удря дълбоко в секс-центъра. Отдайте всичко, което имате, изтощете се напълно.

Четвърта Фаза: 15 минути

Спрете! Замръзнете където и да сте, в каквато и поза да се намирате. По никакъв начин не нагласявайте тялото си. Кашлица, движение, каквото и да е, ще разсее енергийния поток и усилието ще бъде изгубено. Бъдете свидетели на всичко, което става с вас.

Пета Фаза: 15 минути

Празнувайте и се радвайте с музика и танц, изразявайки благодарността си към цялото.  Запазете чувството на щастие през целия ден…

Видеоматериали за Динамичната медитация:
Osho Dynamic Meditation
OSHO Dynamic Meditation will change your Life
OSHO: Необходимостта от динамична медитация

 

За повече информация и предварително записване:

Любов Shakti – 0878 77 60 76 , 0897 40 16 20

Следвайте ни и тук:  Facebook Google+