fbpx

Ползи от активните медитации на Ошо

Краткосрочни ползи за медитиращия:

  •  вътрешен мир и тишина, по-добро внимание и концентрация, успокояващо въздействие върху всички около нас
  • управление на стреса чрез повдигане на нашата собствена устойчивост на стреса и чрез промяна на реакциите ни, спрямо нещата, които ни тревожат
  • свобода от навиците и пристрастяванията. С времето усещането за блаженството, което получаваме от медитациите е достатъчно, за да спрем да търсим други източници като пушене или алкохол, за да сме щастливи. Медитиращите могат да пият алкохол по някакъв повод, но това не е, за да извлекат успокоение или нещо друго.
  • подобряване на здравето чрез пречистване на нашите фини системи. Така както нашето физическо тяло има нужда от добре балансирана храна и достатъчно физически упражнения, за да се прочиства, по същия начин и умът ни също има нужда от медитация, за да прочиства фините тела, които обгръщат нашето физическо тяло. Ясновидци са казали, че болестите първо започват в тези фини тела, много седмици преди да се проявят на физическо ниво. Така че медитацията поддържа енергиите на фините тела балансирани.
  • промяна на приоритетите. Започваме да откриваме нашият собствен вътрешен източник на мотивация, на себеуважение и на ентусиазъм за живота. Конкуренцията за власт, за социално положение, за пари е направила човека много по-напрегнат от когато и да било през последните 3000 години от човешката история и дори само след няколко седмици медитация се наблюдава промяна на приоритетите и човек започва да живее в по-голяма хармония със самия живот.

Дългосрочни ползи от активните медитации на Ошо

Нервната система на тялото, която е част от един свръхсложен механизъм за управление е разделена на три части: централна, периферна и автономна нервни системи. Тези системи управляват как ние действаме и възприемаме Вселената чрез сетивата си, а пък автономната нервна система управлява също и автоматичните процеси в тялото ни, които сами по себе си са несъзнателни дейности като: скоростта на пулса ни и кръвообращението, както и дишането.

Един от страничните ефекти на активната медитация е това, че нервната система започва автоматично да намалява всякакъв вид физическа свръхактивност в телата ни. Тъй като тази система е част от нас и управлява инстинкта “бий се или бягай” (който в нашия съвременен свят става твърде лесно възбудим заради стреса, на който сме подложени), това се оказва една от най-големите ползи за нашето здраве. Друг страничен ефект на активните медитации е дълбоката релаксация, която продължава не само часове, но и дни след самата медитация. Предполага се, че това е резултат от повишения енергиен поток в лимбичната област (т.е. областта на Сахасрара чакра на върха на главата), която от своя страна е свързана със симпатиковата нервна система. Само чрез тотална активност като страничен ефект може да се постигне тотална релаксация и активните медитации са средства, които постепенно и хармонично ни довеждат до това пространство на релаксация, където времето се забавя и нашите ежедневни неща като утринния въздух, зеленината на дървета, сиянието на слънцето, всичко това започва да ни доставя радост и удовлетворение.

Физически ползи от медитацията

Системата от чакри на нашето фино тяло:

Нашето фино тяло координира цялата дейност извършвана от органите и клетките в нашето тяло. Когато енергийните центрове или чакрите са блокирани започва да се появява физически дисбаланс в някой орган, който тази чакра управлява. Тогава се появяват и повечето болести. Традиционната медицина се опитва да лекува симптомите, а лекарствата са така направени, че да влияят на съответния орган. Медитацията позволява да се лекува директно причината, като ребалансира потока на енергията и така прочиства нашите енергийни центрове (чакри).  Така, дори така наречените нелечими болести могат да бъдат излекувани чрез един по-цялостен подход на изчистване на енергията на Кундалини.

Динамичната медитация на Ошо работи върху финото тяло чрез балансиране на дихателната система и чрез активиране на центърът Хара и по този начин събужда заспалата енергия в нас. Кундалини медитацията на Ошо директно работи с енергията Кундалини като генерира телесно електричество чрез вибриране на тялотои така директно генерира енергия вътре в самото тяло.

Ментални ползи от медитацията

Обикновено ние виждаме света през нашите мисли. А мисли в ума си имаме непрекъснато всеки ден. Така че ние виждаме света чрез едни оцветени очила. Модерната психология казва, че броят мисли, които идват в ума ни, определя това, дали човек е психически здрав или на ръба на депресия или лудост. Активните медитации на Ошо естествено спомагат за намаляване на мислите, които се появяват в нашия ум и постепенно ни помагат да ги наблюдаваме така както наблюдаваме облаците в небето. Това спомага да имаме успокоен и нестресиран ум. Човек, който редовно прави динамична медитация на Ошо, никога не може да изпадне в депресия или в какъвто и да е вид психическа болест. Постепенното забавяне на мисловния процес ще доведе до нов творчески ум. Човек вече започва да се чувства по-свързан с Вселенското съществуване и има по-силна яснота в мисленето си и вземането на решенията си. Това ще му помогне във всички области, независимо с какво се занимава, дали е студент или адвокат, или корпоративен мениджър.

Емоционални ползи от медитацията

Когато Кундалини се събуди чрез медитация, нашите емоции също се балансират. Всички слабости като завист, страх, несигурност, ревност, които спират естественото изразяване на чисти и искрени чувства, се намаляват, когато човек започне да изпитва радост от медитацията. Тази радост е абсолютна и е лишена от всякаква двойнственост. Всички наши страхове, завист, ревност са породени от това, че ние чувстваме, че сме отделени от Съществуването, от хората около нас, от природата. Медитацията създава мост, една енергийна връзка със съществуването около нас, което само по себе си разтваря всякакъв страх, ревност и омраза, които живеят в нас и дори ни превземат от време на време.

Духовни ползи от медитацията

Медитацията ни разкрива Вечното Божествено Съществуване, което е Истина, Осъзнатост и Блаженство. Всички Буди от миналото, а и от настоящето, са го обяснили като “Sat- Chit- Anand”, т.е. Истина, Осъзнатост, Блаженство. Всички сме част от едно цяло, както една капка вода е част от океана и се разтваря в него, а в медитацията нашата био-енергия се разтопява в космическата енергия. Това преживяване е следващата стъпка в еволюирането на съзнанието на обикновения човек. Казва се, че човек отново се ражда и се себеосъществява. Това означава, че нашата духовна същност, която е била скрита до този момент, започва да става реалност. Нашият съюз с цялото става все по-силен и по-силен като напредваме в медитацията и без съмнение това е най-скъпия дар, който може да ни донесе събуждането на Кундалини.

 

Заповядайте при нас:

 Динамична медитация се провежда всяка сутрин в София.

 Хара медитация се провежда всяка вечер от 19:30ч. 

За повече информация:

Иван Satyam – 0876 98 98 60
Любов Shakti – 0878 77 60 76 , 0897 40 16 20


Parse error: syntax error, unexpected '?' in /home/selftran/public_html/wp-content/plugins/official-facebook-pixel/core/FacebookServerSideEvent.php on line 94