fbpx

Кундалини медитация

Ошо за Кундалини медитацията:

Хаотичната медитация, или Кундалини, в действителност не се явява медитация. Само се настройвате….точно както… ако сте гледали, как свирят индийските класически музиканти. В течение на половин или един час, понякога даже повече, те просто настройват своите инструменти. Въртят ключовете, опъват или отпускат струните, барабанчикът проверява барабана си — готов ли е или не.

Занимават  се с това в продължение на половин час. Това не е музика, това е приготовление. Кундалини, в самата си същност не е медитация, тя е само приготовление. Вие подготвяте инструмента си. Когато е готов, заставате в тишина, и медитацията започва. Тогава вие сте напълно в нея. Вие сте се пробудили, скачайки, танцувайки, викайки — всичко това са средства, които да ви направят малко по-будни от обикновено. Когато вече сте бдителни — чакайте!

Чакането е медитация. Чакане с пълно осъзнаване. И тогава то се случва, спуска се върху вас, обгръща ви, играе около вас, танцува около вас… пречиства ви, трансформира ви!

Ако правите Кундалини медитация, тогава позволете да се получи тръскане, не го правете. Стойте тихо. Чувствайте, как то идва и когато вашето тяло започне леко да се тресе му помогнете, но не го правете. Наслаждавайте му се, чувствайте блаженство от него, позволете му да се случи, поддържайте го, приветствайте го, но не с волево усилие.

Ако го налагате, то ще стане упражнение, физическо упражнение за тялото. Тогава ще има тръскане, но само на повърхността, няма да проникне в дълбочина, вие оставате твърди, каменоподобни, скалообразни отвътре, ще бъдете манипулатор, „правещ”, и тялото просто ще ви следва.

Когато казвам “тресете се”, имам предвид, че вашата твърдост, вашето каменоподобно същество трябва да се разтресе до самата си основа, за да стане течно, течащо, разтопено, подвижно. И когато каменоподобното същество стане течно, вашето тяло ще го последва. Тогава няма никакво старание да се тресете, има единствено тресене. Тогава никой нищо не прави, то просто се случва. Тогава няма извършител.

Медитацията Кундалини е най-обичаната сестра на Динамичната медитация, която се прави при залез Слънце. Тя продължава 1 час, състои се от 4 фази. Съпровожда се от музика, създадена под ръководството на Ошо. Музиката поддържа енергията и указва началото на всеки стадий от медитационната техника.

Първи стадий: 15 минути.
Бъдете отпуснати и нека цялото ви тяло да се тръска, чувствайки да се движат енергиите, които идват от стъпалата ви. Отпуснете цялото тяло и станете само тръскане. Очите ви могат да бъдат затворени или отворени.

Втори стадий: 15 минути.
Танцувайте…..както чувствате и нека цялото ви тяло се движи както иска!

Трети стадий: 15 минути.
Затворете очи и бъдете неподвижни, седейки или стоейки….бъдете свидетели на това, което се случва вътре във вас и отвън.

Четвърти стадий: 15 минути.
Със затворени очи, легнете и бъдете неподвижни. Останете свидетели.

OSHO Активните медитации ни дават пространство, в което да изразим себе си, да излезем от обусловения начин на мислене и да бъдем по-истински и живи. Да се радваме повече на всичко и всички, и най-вече повече вътрешно усещане за любов, щастие и приемане на себе си, такива каквито сме!

Ако нямаме време за това – За какво ни отива времето? За мислене? За работа?
Ако имаме по-важни неща от това – Кой определя кое е важно и кое не?
Ако сме твърде уморени за това, ако твърде много ни мързи – Кой ни говори?
Ако не виждаме смисъл и какво общо има това лично с нас – Кое има общо с нас наистина – всичко външно и нищо вътрешно?

Медитацията в момента не се провежда !

За повече информация:
Любов Shakti – 0878 77 60 76 , 0897 40 16 20