fbpx

ОШО – Корените на страданието

Нещастието е състояние на неосъзнатост. Ние сме нещастни защото не осъзнаваме какво вършим, не осъзнаваме какво мислим, какво чувстваме – постоянно сме в конфликт със себе си. Действията са в една посока, мислите – в друга, а чувствата – в трета. Разпадаме се отново и отново, ставаме на все повече парченца. Това е всъщност нещастието – губим интеграция, губим цялостност. Живеем по периферията на нашата същност, а не в центъра й. И е нормално живот, който не протича в хармония да е обречен на нещастие, на трагедии и страдания – той е просто товар. Най-много да направиш този живот поносим. И има хиляди измислени такива начини. Не само алкохола и наркотиците, но така наречената религия също функционира като опиум…

Хората живеят в страдание.

Има само два начина за излизане от него.

Първия – могат да станат медитатори… да са нащрек, осъзнати, в съзнание… това е трудно нещо. Изисква воля. Другият начин е да се намери нещо, което да те накара да си още по-неосъзнат отколкото си сега, за да не усещаш повече нещастието. Нещо, с което да си крайно нечувствителен, някакъв интоксикант, някакво болкоуспокояващо, което да те потопи в пълно безсъзнание, и по този начин да забравиш за целия гняв, пустота и мъка.

Вторият начин не е истинският. Той само прави страданието ти малко по-удобно, по-поносимо, по-толерантно. Но не помага – не те трансформира. Единствената трансформация става чрез медитация, защото медитацията е единственият метод, който те кара да се осъзнаеш, да си наясно. За мен медитацията е единствената истинска религия. Всичко друго е фокус-мокус. А има различни марки опиуми – християнство, хиндуизъм, мохамедизъм, джайнизъм, будизъм. Но те са просто различни марки. Опаковката е различна, а съдържанието не – всички ти помагат по някакъв начин да се пригодиш към своето страдание.

Моето усилие тук е да те заведа отвъд страданието. Няма нужда да свикваш с него; има възможност да се освободиш от него. Но тази пътека е малко трудна, тя е предизвикателство. Ще трябва да си наясно с тялото си и какво правиш с него.

!!! ПЪРВАТА СТЪПКА Е ДА НАБЛЮДАВАШ ТЯЛОТО СИ !!!

Малко по малко човека осънава всеки свой жест, всяко движение. И когато вече си наясно, чудото се случва – много неща, които си правил преди сами изчезват. Тялото ти става по-спокойно, по-добре настроено, завладява го дълбок мир, слаба музика започва да пулсира в него.

!!! ТОГАВА ЗАПОЧНИ ДА НАБЛЮДАВАШ МИСЛИТЕ СИ – същото трябва да се случи и с тях!!!

Те са по-неопределени от тялото и за това са и по-опасни. И когато осъзнаеш мислите си, ще останеш учуден какво става вътре в теб. Ако записваш какво се случва там всеки момент, ще се изненадаш изцяло. Просто няма да повярваш – „Това ли е което се случва в мен???”… Ние НЕ сме наясно, че цялата тази лудост тече като полутон. Тя засяга всичко значимо в живота. Всичко, което правиш; всичко, което не правиш; всичко. И тоталната сума от това е твоят живот!

И чудото на осъзнаването е, че не трябва да правиш нищо друго освен да си нащрек. Самият феномен на наблюдаването променя нещата. Малко по малко лудият човек започва да изчезва. Малко по малко мислите започват да следват определена линия: хаосът им го няма вече, започват да заприличват на космос. И тогава, отново, дълбок мир настъпва. А когато тялото и умът ти са в хармония, ще видиш, че те са свързани, че между тях има мост. Сега вече не се движат всеки в собствената си посока, не яздят различни коне. За пръв път има съгласие и това съгласие помага основно с работата върху

.!.!.!.  ТРЕТАТА СТЪПКА – ТЯ Е ОСЪЗНАВАНЕ НА ЕМОЦИИТЕ, ЧУВСТВАТА , НАСТРОЕНИЯТА  !:!:!

Това е най-тънкия и най-труден слой, но ако си наясно с мислите си, това е просто една стъпка по-нататък. Малко повече интензитет на наблюдение е нужен при осъзнаването им.

Когато си осъзнат и за трите неща, те се обединяват в един феномен. Те са едно цяло, функционирайки перфектно заедно, в хармония; можеш да чуеш тяхната музика – те са се превърнали в оркестър – и тогава четвъртото нещо се случва. То е което, ти не правиш, то се случва от само себе си, то е подарък от цялото. То е награда за тези, които са успели да се справят с трите аспекта.

! ! ! Четвъртото е УЛТИМАЛНОТО ОСЪЗНАВАНЕ, което прави човекът събуден ! ! !

Ставаш осъзнат за своето осъзнаване – това е четвъртото. Това прави единицата Буда, събуденият. И само чрез това събуждане човекът осъзнава какво е блаженството.

!!!!! ТЯЛОТО УСЕЩА УДОВОЛСТВИЕ, УМЪТ ВКУСВА ЩАСТИЕ, СЪРЦЕТО -РАДОСТ, А ЧЕТВЪРТОТО ПОЗНАВА БЛАЖЕНСТВОТО !!!!

Блаженството е целта, а осъзнаването е пътя към него.

ОШО

Love&Shakti център предлага Emotional healing sesion – индивидуални емоционални сесии за опознаване на собственото ни същество и преживяване на най-дълбоката ни същност…нашата енергия, която е заключена в психо-емоционални модели на поведение!! Те ни предпазват…но и ни убиват, защото пречат да живеем  пълния си потенциал!!!

За повече информация и записване:
Любов 
Shakti – тел. 0897 40 16 20       тел. 0878 77 60 76

Следвайте ни и тук:  Facebook Google+