fbpx

НУЖДАТА ОТ КАТАРЗИС

АЗ НЕ МОГА ДА СЪЗДАМ РАЙ ЗА ВАС. ЗАТОВА ВСИЧКИТЕ МИ МЕДИТАЦИОННИ ТЕХНИКИ СА ЗАМИСЛЕНИ ТАКА, ЧЕ ПЪРВО ДА СЪЗДАДАТ АД.

За 60 минути всеки ден просто забравете света. Нека светът да изчезне за вас и вие да изчезнете за света. Обърнете се на сто и осемдесет градуса и просто погледнете навътре. В началото ще виждате само облаци. Не се тревожете от тях; тези облаци са създадени от вашите потискания. Ще преминете през гняв, омраза, алчност и всякакви видове черни дупки. Вие сте ги потискали, затова те са там. И вашите така наречени религии са ви учили да ги потискате, и ето те са там като рани. Вие сте ги скрили.

Затова аз наблягам първо на катарзис. Докато преминавате през голям катарзис, вие ще трябва да минавате през много облаци. Това ще бъде измерително и може да станете така нетърпеливи, че да се върнете обратно към света. И ще кажете, “Там няма нищо. Няма лотос и няма ухание, там има само зловоние и боклук.”

Вие го знаете. Когато затворите очи и започнете да се движите навътре какво срещате? Вие не срещате онези красиви страни, за които говорят будите. Срещате ад, агонии, потиснати там, очакващи ви. Гняв, натрупан от много животи. Всичко там е една бъркотия и затова човек предпочита да остане отвън. Човек предпочита да отиде на кино, в клуб, да срещне хора и да побъбри. Иска да остане зает докато се умори и заспи. Това е начинът ви на живот – това е вашият стил на живот.

Ето защо, когато човек започне да гледа навътре, той естествено е много объркан. Пробудените казват, че там има голяма благословия, чуден аромат, срещате цъфнали лотоси – и такова ухание се носи, което е вечно. И цветовете на цветята остават същите; те са непроменящо се явление. Те говорят за рай, те говорят за това царство Божие, което е във вас. А когато вие влизате навътре, срещате само ада.

Вие не виждате страната на Буда, а концентрационни лагери на Адолф Хитлер. Естествено започвате да мислите, че всичко това е глупост, по-добре е да останете отвън. И защо да продължавате да си играете с вашите рани? – това също боли. И гной капе от раните и е мръсно.

Но катарзисът помага. Ако се пречистите, ако минете през хаотична медитация, ще изхвърлите навън всички тези облаци, всичкия мрак, тогава вниманието (mindfulness) става по-лесно.

По тази причина аз наблягам първо на хаотични медитации и след това – тиха медитация, първо активни медитации – след това пасивни медитации. Вие може да минете към пасивност, само когато всичко там, подобно на смет, се изхвърли навън. Изхвърлен е гневът, алчността е изхвърлена… пласт след пласт, тези неща са тук. Но щом веднъж ги изхвърлите, вие може лесно да влезете навътре. Няма да има пречки.

ОШО

Заповядайте при нас:

Динамична медитацията се провежда всяка сутрин.

От понеделник до петък от 09:00ч
Събота и неделя от 08:45ч 🙂

За повече информация и предварително записване:

Иван Satyam – 0876 98 98 60
Любов Shakti – 0878 77 60 76 , 0897 40 16 20

Следвайте ни и тук:  Facebook Google+