fbpx

Защо избрах Динамична медитация за себе си и в работата си като терапевт?

Анийша Дилън има бакалавърска степен по философия и политически науки от университета на Бостън. Тя е специализирала като Нео-райхиански терапевт в Radix Institute в Санта Моника, практикувала е в Esalen Institute и центрове за развитие в Европа. Тук тя говори за въздействието на Ошо Активни Медитации ™ през последните 25 години – върху себе си и при работата си. Моят подход се основава на терапевтични техники на дишане, работа с тялото и емоционално освобождаване разработени от Вилхелм Райх  през 30-те и 40-тe години.

Когато за първи път опитах Динамична медитация, бях поразена от това да открия източен мистик, който комбинира катарзис и изразяване с медитация. Често забелязвах в моята лична работа и с клиенти, че след сесия с дълбоко емоционално освобождаване на енергийния поток, идва едно вътрешно пространство на тишина и приемане. Тези моменти според мен са най-важните в сесията.

Това, което ме порази веднага е, че Динамичната медитация има в структурата си нещо подобно на четирифазен биоенергетичен цикъл на зареждане и разреждане, който ние използваме в работата чрез Пулсацийно емоционално изразяване, а именно:

  1. Дишането натрупва енергиен заряд
  2. Възниква мускулно напрежение, тъй като тялото се стреми да съдържа или да задържа енергийния заряд
  3. Катарзиса/емоционалното изразяване се случва, когато тялото вече не може да съдържа този заряд и енергията се освобождава, чрез спонтанни изразителни движения и звуци
  4. Отпускане (релаксация), освободената енергия се влива обратно навътре и чрез цялото тяло.

Райх нарича този енергетичен процес „Формулата на оргазма“.

Емоционалния катарзис е в основата на същия биоенергетичен принцип, който е в основата и на сексуалния оргазъм. В оргазма енергията достига връх на възбуда и се разрежда чрез гениталиите. При емоционалното освобождаване, енергията може да бъде разреденена през всеки енергиен център в тялото, но принципа на зареждане и разреждане е същия. Райх открива, че всеки път, когато потиснем изразяването на някаква емоция, или се възпрем от преживяването на някаква естествена енергия, ние едновременно намаляваме капацитета си за удовлетворяващ сексуален оргазъм – а  и обратното също се случва.

Ако потискаме сексуалната си енергия, ставаме все „по-мъртви“ или „вдървени” емоционално, напрегнати в тялото и непреклонни в структурата на характера си. Потискането започва, когато ние се отречем от чувство или емоция, защото сме научени от нашите родители, че е неприемливо. От раждането си нататък, получаваме безкрайни списъци с упътвания, които се състоят от това, което наричаме обуславяне. Динамичната медитация е високо ефективен и безопасен начин да разклатим старите закостенели модели на обусловеност и да дадем пространство за изразяване на потиснатите емоции от миналото. Веднъж изразени, напрежението и блокажите в тялото (които Райх, нарича телесни брони) се разтварят, мускулите се отпускат и енергията е способна отново да тече свободно. След това навлизането на вътре става толкова лесно, медитацията се случва естествено и лесно, като така се разширява присъствието на наблюдателя.

Динамичната почиства енергийната система, така ефективно, защото активира естествено, биологичния ефект на Формулата на оргазма, процеса на биоенергетично напрежение и освобождаване, описани от Райх. Редовното практикуване на Динамична медитация е най-добрият начин, който знам да се поддържа естествено оргазмената способност, което аз наричам „Енергиен фитнес“.  С това имам предвид способността на организма да предава, неконтролирано вълни от чувства, независимо дали сексуално или емоционално. Капацитета да даваш и получаваш енергия, да вливаш в себе си,  и да „изтичаш” към света, безпрепятствено и грациозно, създава една оргазмена среда, в която всяка част от тялото е свързана с всяка друга част, засилвайки чувството на цялостност и интеграция. Да преживеете тази оргазмена цялостност е причина за празнуване!

Динамична медитация е уникална в осигуряването на пространство за радост и празнуване, които естествено възникват при такава жизненост. Този етап липсва в модела на Райх. Той позволява релаксация, удоволствие и подобно на сексуално изпълване чрез тялото, но блаженството, аромата на медитацията, не е част от неговата опитност. Ето защо, аз намирам визията на Ошо за терапията и медитацията, за толкова важна: дава се пространство на пълния спектър на човешката енергия, от корените на нашата животинска природа до крилете на нашата Божественост.

Понякога хората забелязват, че джогинга и аеробните упражнения също задвижват много енергия, задълбочават дишането, и оставят едно добро и свежо усещане след това, така че защо просто не правим това вместо Динамична? Има няколко причини. Една от тях е, че при Динамична медитация дишането е дълбоко и бързо, но и хаотично. Това хаотично качество на дишането и катарзиса и „Хуу“ фазите отпускат старите фиксирани модели на мускулно напрежение и контрол.

Джогинга има тенденция да бъде обикновено повтаряемо, дори роботизирано движение, и в тази повтаряемост запазваме старите си модели; Джогинга и аеробиката не могат да отидат отвъд тях. Циклите на заряд-разряд, на дълбоко дишане и енергетично освобождаване активират дълбок биологичен отговор, който ни свързва отново с оргазмената ни същност в самия ни живот. Динамична медитация ни отвежда в нашите дълбини и „разтърсва” несъзнателното, внасяйки светлина за много неща, които са били заровени и скрити, и ни отвежда към вътрешните височини, на слънчеви върхове, разкривайки тайните на Съществуването.

Използвана самостоятелно или в комбинация с работа с тялото или психотерапия, Динамичната медитация задълбочава всеки процес на себеизследване и може да събуди копнежа на търсещия да открие истината на Съществуването.

Източник: http://www.activemeditation.com/OtherModalities/EmotionalRelease/Reich.html

LOVE SHAKTI – ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНА ТРАНСФОРМАЦИЯ И ЕМОЦИОНАЛНА СВОБОДА

Динамична медитация се провежда всяка сутрин

От понеделник до петък от 09:00ч
Събота и неделя от 08:45ч 🙂

За повече информация и предварително записване:
Любов Shakti – 0878 77 60 76 , 0897 40 16 20

Следвайте ни и тук:  Facebook Google+