fbpx

Дверите на баланса

Автор: Мария Ацева

Статия в Списание 8, публикувана в брой седми, юли 2012 г.

Ако имате смелостта да излезете от зоната на комфорта, за да изкарате на повърхността  потиснатите си емоции, този текст може да ви е от полза. Ако не ви е страх да погледнете в подсъзнанието си и да разберете как то ви контролира въпреки съзнателните опити да му се противопоставяте, четете нататък. Ако в издирване на „духовното“ сте готови да минете през най-земното и да разкриете истинското си лице – красиво или не, и да пуснете контрола изцяло, терапевтичният масаж Ошо ребалансинг е за вас.

Чрез дълбочинен масаж терапевтичната техника ребалансинг се справя както с физически, така и с психологически проблеми.

ОТПРАВНА ТОЧКА

Ребалансингът е все още малко известна у нас терапия, възникнала през средата на 80-те години на миналия век в Пуна, Индия, уникалния град ашрам образувал се около мистика и философ Ошо. Там работят различни терапевти, които под ръководството на Ошо създават новата терапия. В превод от английски rebalancing означава възвръщане на баланса. По конкретно се има предвид връщане на вродения баланс на човешкото същество, едновременно на физическо, емоционално, психическо и енергийно ниво. Това се постига чрез дълбочинен масаж, който обръща внимание на психосоматиката, свързана с всяка част от тялото, и проводимостта на енергия в системата. Използва се комбинация от техники за освобождаване на ставите, съединителната тъкан и мускулите едновременно с работа с дишането, чакрите и емоциите. Стремежът е пациентът да осъзнае и да се освободи от закодираните в психиката му ненужни програми и модели, които са най-честата причина за ред физически и психически разстройства. Тялото се разглежда като материалния носител, в който са „записани“ едновременно вярванията на ума и чувствата на сърцето. Терапевтите от Пуна установили, че чрез стойката и реакциите на тялото най-добре се разбира какво наистина се случва във вътрешния свят на човека, в неговата психика и подсъзнание. Затова то се използва като врата, през която да се навлезе и да се докоснат по-абстрактните части от човека – ума, енергийното и емоционалното тяло и вътрешното истинско аз.

В България ребалансинг засега се практикува от едва трима сертифицирани терапевти, единият от които е ЛюбовШакти. След като преживява тежка депресия, Любов посвещава живота си в търсене на истинското аз чрез астропсихология, психотерапевтични семинари и др. и така попада на ребалансинг, който успява не само да събуди вътрешната сила, но и да даде огромна увереност в практиката като терапевт. В новооткрития от нея „Център за личностна трансформация и емоционална свобода“ с помощта на психология, медитация и работа с тялото тя проправя път към възвръщане на чувствителността на душата и цялостно лечение.
Срещнах се с нея на динамичната медитация, която тя води – най-популярната медитативна практика, разработена от Ошо. Тази „случайна“ среща ме поведе на дълго пътешествие към дълбините на самата себе си.

ДО КОРЕНА НА ПРОБЛЕМА

От 20-годишна страдам от хронично напрежение и болка в мускулите и ставите, наред с вечно чувство за умора, откъснатост от живота и потиснатост. Макар че винаги се борех със статуквото и се мислех за много силна, често изпадах в спонтанен неконтролируем плач. Търсех облекчение чрез йога и други духовни практики, но все не достигах до цялостен и траен резултат. Чрез ребалансинг разбрах, че напрежението е изцяло психосоматично – психическата потиснатост бе стеснила и вътрешното пространство в тялото ми. Осланяйки се на интуицията и силния си капацитет за осъзнаване на емоциите, ЛюбовШакти бързо усети дълбоко скритите дори от мен самата вярвания и страхове, които ме подкопаваха.

В терапията се започва с 10 сесии, които в определен ред обръщат внимание на различни части от тялото. Те разхождат човека в етапите на психологическо и физическо развитие още от ранно детство, когато е бил най-уязвим от наранявания от заобикалящата среда и е получил отпечатък, оказващ силно влияние дори когато е вече на възраст.

ОТВАРЯНЕ КЪМ СЕБЕ СИ

Първата сесия е „отваряне“, т.е. влизане във връзка с живота – със собствените емоции и света наоколо. Шакти „прочете“ физическото и енергийното ми състояние, като преди да се кача на масажната маса, просто ме накара да застана срещу нея и да позволя на тялото ми да направи нещо, което го кара да се чувства добре, и да наблюдавам какво се случва с мен. Веднага ръцете ми отидоха върху сърцето и раменете ми се свиха напред. Още от малка бях вечно прегърбена, с хлътнал гръден кош и стеснителна. Оказа се, че прегърбването е защитна реакция на тялото в стремежа да се предпази от нараняване. Свиването на гърдите прикриваше едно дълбоко чувство на тъга в сърцето, до което ме бе страх да се докосна, за да не потъна в него. Затова и тази тъга избиваше навън в спонтанни, неконтролируеми сълзи. Това свиване ограничаваше пълноценното ми дишане и връзката с емоциите. Масажът навлезе в дълбочина в мускулите на гръдния кош и диафрагмата и за първи път усети колко напрежение всъщност се таи там.

Позволявайки си допир с болката, отдалече чувах гласа на Шакти, която изричаше думи, които ми помагаха да навляза в себе си – „Аз имам право да усетя чувствата си. Аз имам право да пусна контрола, да бъда отново дете“. Усетих много страх и затруднение да освободя емоциите си и да се доверя, но eдновременно нежното и силно докосване и подкрепата да бъда изцяло искрена със себе си ми позволи дa се отворя. Спомнях си ситуации от ранно детство и родителите ми, свързани с тази ранимост и затвореност, и като че ли нещо в мен се преобърна – едновременно съвсем телесно, но и психически. Мускулите се освободиха, заедно с тях и звуци, сълзи, чувство на гняв и несправедливост. Като никога преди си позволих да не съм, силната жена“, а мъничко дете, което за първи път се опитва да се защити.

Това беше голям контраст от реално преживяното от мен детство, в което бях прекалено послушна и рядко ми беше позволено да изразя гнева си. В края на сесията, след около 2 часа, прекарани в полусънно състояние, резултатът беше съвсем видим. Чувствах се израснала и възвърнала правото си да изразя личната си истина – за първи път „изпъчих гърди“ и дишах с пълния капацитет на дробовете си. Почувствах се жизнена и силна. Поради отприщената енергия вечерта не успях да заспя до много късно, а сутринта за първи път се събудих рано и свежа.

ПОИСКАЙ И ЩЕ ТИ СЕ ДАДЕ

В следващите сесии работихме с болката в ръцете, чието свободно движение да се протегнат напред и да поискат от света бе ограничено. Под натиска на дланите на Шакти по време на масажа те замръзваха в странни позиции поради блокираната в тях енергия. Скоро след това обаче се изпълваха с блаженство и се движеха по-леко и осъзнато. За първи път усетих съвсем телесно правото да поискам от света и да допусна възможността, че ако го направя, може да ми бъде дадено.

Започнах да си играя с тялото и енергията, да упражнявам възможността както да поискам нещо, което ми харесва, така и да отблъсна онова, което не ми харесва. Макар и странно на пръв поглед, това също беше нещо, на което се учех за първи път. В други сесии, които работеха с мускулите на бедрата, стъпалата и прасците, се освободи натрупаната там енергия и несигурността в тези ми „корени“ или „сонди“ се възвърна. Наистина усетих, че мога „сама да стоя на крака“ и да разчитам повече на себе си.

ЕНЕРГИЕН ОКЕАН

След като се релаксира външната мускулатура, която служи повече за „правене“, навлязохме към по-дълбочинни пластове, свързани повече с вътрешното „присъствие“. Ребалансингът отпуска най-централния мускулен съюз на илиопсоаса, който се намира в нашата сърцевина и свързва торса с таза и краката. Това е анатомичното съответствие на центъра, който на Изток се нарича „хара“, или океанът на ци, пространството на нашата сила и истинско аз. Достига се чрез дълбочинен масаж в областта на корема, където се таят чувствата и страховете.

Там „спи“ и нашата интуиция. Стегнатият псоас е причина за издърпването на таза назад и свиването на гръдния кош. Затова отпускането на този мускул позволява една цялостно изправена стойка, при която тежестта на тялото пада върху краката, както си му е редът. Така напрежението в таза и гърба се заземява.
Често един стегнат мускул пречи на правилното функциониране и на свързаните с него антагонисти и синергисти. Като резултат тежестта на тялото започва да се поема от тях вместо от костите, както е редно. Това предизвиква постоянно напрежение и борба в тялото. Освобождаването на псоаса позволява на таза и краката да се движат отделно едни от други вместо като един замръзнал, монолитен блок. Резултатът наподобява приклекналата позиция при бойните изкуства с леко свити колена и прибран таз. Само дето не се опитваш да я постигнеш, а се случва от само себе си поради релаксирането на мускулатурата. И наистина с напредването в терапията забелязвах едно „потъване“ в себе си – както отпускане на напрежението в кръста и таза, така и цялостно психо-емоционално себеприемане.

СВАЛИ ЗАЩИТИТЕ

Ето какво обяснява Шакти за сложната взаимовръзка между тяло, ум и сърце: „Подобно на гъба тялото попива информация от външния свят от момента на раждане до момента на смъртта – всички емоции, травми, спомени, вярвания и модели на поведение, които възприемаме от обкръжението ни. В ситуация на страх или нараняване тялото инстинктивно отговаря със свиване. Така то се мобилизира, за да се защити. Ако е възможно напрежението да спадне в бягство или атака, фасцията (съединителната тъкан, която обгръща всички мускули) се отпуска и емоцията изчезва. Но ако човек няма възможност да елиминира стреса, емоциите запечатват в тялото нервното напрежение. И това е съвсем реален физически факт. Ако това се случва много пъти или в продължение на дълъг период от време, води до хронична мускулна контракция. Продължаваме да изпитваме известно количество вътрешен натиск или напрежение в нашата сърцевина, макар опасността да е преминала. Образува се т.нар. „телесна броня“, която служи да предпази човека от възможни неприятни преживявания като страх, срам или унижение. Цялата жизнена енергия отива в поддържането на тази броня. Човек остава на ниво „оцеляване“ и загубва способността да се отпуска истински. А оттам и способността да се отдаде на любовта, на жизнената си енергия, на радостта и спонтанноста на съществуването. Когато бронята е прекалено дебела, човек изгубва всякакъв вкус към живота и изпада в това, което наричаме депресия. От страх да не преживее отново силните емоции от миналото, съзнанието предпазва допира с тях, като това обаче обезчувствява човека и той става емоционално откъснат. За да си докажем това, можем да се запитаме колко често предпочитаме да стегнем своята шия и челюсти вместо да кажем това, което трябва да бъде казано; да стегнем нашите кореми, вместо да осъзнаем и допуснем, че чувствата ни са били наранени?  Енергията, която не е изразена навън, изказана чрез движение или пък заземена навреме, започва да трови организма навътре. И така загубваме своята енергия, гъвкавост, сковаваме телата си. Там, където е мястото на болката, е и мястото на удоволствието – и поради тази причина всяко дълбочинно лечение минава през, но също и отвъд известна доза болка.

Често, за да не сме в допир с неприятните усещания, се изнасяме в ума, развиваме идеи и представи за бъдещето, но оставаме отделени от „тук и сега“. Както  Ошо твърди, „модерните хора сме като духчета, които витаем извън тялото си, нямаме много връзка с него, но за сметка на това сме силно интелектуални“.

ПРЕРАЖДАНЕТО

Разбивайки телесната броня, наяве се появяват и емоциите, свързани с миналото, от които попаднал на масажната маса, няма как да се скриеш. Така пада маската на самоконтрола, на фалшивото лице, което често показваме и на света, и на себе си. Ребалансингът се сравнява с „прераждане“ – обелвайки лука, или отхвърляйки маските и броните, човек достига до своята детска невинност. Започва да изгражда нов, собствен усет към света, основан на вътрешно усещане и интуиция повече, отколкото на зададени отвън рамки.

Не мога да излъжа, че болка в тялото ми вече няма, защото трансформирането в съзнание е процес, изискващ много работа. Но за сметка на това имам много повече чувствителност към личната си енергия и доверие във вродената мъдрост на тялото ми. А не е ли именно това пътят към едно дълбочинно себепознание?

 

За повече информация :
Любов 
Shakti – тел. 0897 40 16 20       тел. 0878 77 60 76