ИСТИНАТА Е ПРЕЖИВЯВАНЕ, НЕ Е ВЯРВАНЕ

Уважавай себе си, уважавай своя вътрешен глас и го следвай… И помни, аз не ти гарантирам, че той винаги ще те води в правилната посока. Много пъти ще те води в погрешна посока, защото за да дойде до правилната врата, човек трябва първо да почука на много погрешни врати. Така стоят нещата. АКО ИЗВЕДНЪЖ ПОПАДНЕШ НА ПРАВИЛНАТА ВРАТА, НЯМА ДА МОЖЕШ ДА Я РАЗПОЗНАЕШ…. Затова помни: в крайна сметка НИКОЕ УСИЛИЕ НЕ ОТИВА НАПРАЗНО, ВСИЧКИ УСИЛИЯ ДОПРИНАСЯТ…ЗА ВЪРХОВНАТА КУЛМИНАЦИЯ НА ТВОЕТО ИЗРАСТВАНЕ

Затова не се колебай, не се притеснявай прекалено за това, че можеш да сгрешиш. Това е един от проблемите: хората биват учени никога в нищо да не грешат, и така стават толкова колебливи, толкова уплашени, толкова стреснати да не би да сгрешат, че застиват неподвижно. Не могат да се движат, да не би нещо погрешно да се случи. Затова стават като камъни, загубват всякакво движение.

Върши колкото се може повече грешки, като помниш само едно нещо: никога не извършвай една грешка два пъти. И така ще израстваш. ТОВА Е ЧАСТ ОТ СВОБОДАТА ТИ ..ДА СЕ ОТКЛОНИШ, ЧАСТ ОТ ДОСТОЙНСТВОТО ТИ ДА ВЪРВИШ ДОРИ И ПРОТИВ БОГА. А понякога е прекрасно да вървиш дори и против Бога. ЕТО ТАКА ЩЕ ЗАПОЧНЕШ ДА ИМАШ ГРЪБНАК – иначе има милиони безгръбначни хора.

Забрави всичко, което са ти казвали: „Това е правилно, а онова е погрешно”. Животът не е толкова фиксиран. ТОВА, КОЕТО ДНЕС Е ПРАВИЛНО, МОЖЕ УТРЕ ДА Е ПОГРЕШНО,….А ТОВА, КОЕТО В ТОЗИ МОМЕНТ Е ПОГРЕШНО…В СЛЕДВАЩИЯ МОЖЕ ДА Е ПРАВИЛНО. ЖИВОТЪТ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗПРЕДЕЛЕН В КАТЕГОРИИ…НЕ МОЖЕШ ТОЛКОВА ЛЕСНО ДА МУ ПОСТАВИШ ЕТИКЕТИ  „Това е правилно, а онова е погрешно”. Животът не е аптека, където всяко шишенце е с етикет и знаеш кое какво е. ЖИВОТЪТ Е МИСТЕРИЯ!!!

Каква е моята дефиниция за правилно? ТОВА, КОЕТО Е ХАРМОНИЧНО СЪС СЪЩЕСТВУВАНЕТО, Е ПРАВИЛНО…., а това, което е не-хармонично, е погрешно. Трябва във всеки момент да си много буден, защото във всеки момент ще трябва да се решава наново. НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ОСЛАНЯШ НА ГОТОВИ ОТГОВОРИ за това кое е правилно и кое погрешно. Само глупаците се осланят на готови отговори, защото така те няма защо да са интелигентни, няма нужда от това. Животът се движи толкова бързо; той е динамика, не е статичност. Той никога не е един и същ в два последователни момента. Затова едно нещо може да е правилно в този момент, а да е неправилно в следващия.

ИСТИНАТА Е ПРЕЖИВЯВАНЕ, НЕ Е ВЯРВАНЕ!. Истината никога не идва чрез изучаването й; истината трябва да се посрещне, човек трябва да се изправи с лице пред истината. Този, който изучава любовта, е като човек, който изучава Хималаите, като ги гледа на картата. Картата не е планината! А ако започнеш да вярваш в картата, ще пропускаш планината. Ако твърде много се занимаваш с картата, планината може да е точно пред теб, но ти пак няма да си в състояние да я видиш. Не се опитвай да разбереш живота. Живей го!… Не се опитвай да разбереш любовта. Навлез в любовта….Тогава ще познаеш – и това познание ще дойде от твоя опит. Това знаене няма никога да унищожи мистерията: колкото повече знаеш, толкова повече ще знаеш, че остава много повече за узнаване. Животът не е проблем. Да гледаш на него като на проблем означава да направиш погрешна стъпка. Той е мистерия, която трябва да се живее, да се обича, да се изпита….

 ОШО ” За смелостта”

Facebook Twitter Email